Socijalne aktivnosti


Humanitarni programi GDCK Sv. Ivan Zelina usmjereni su zaštiti ljudskog dostojanstva, fizičkog i psihičkog integriteta, te suzbijanju bilo kojeg vida diskriminacije. Osnovni cilj je pružiti pomoć najugroženijima, a posebno onima koji su zaboravljeni od svih, a ostvaruju se kroz programe:

Razmjena odjeće i obuće

U brizi za domaće socijalno ugroženo stanovništvo jedna od aktivnosti je opskrbljivanje istih sa odjećom i obućom iz našeg skladišta tekstila. Skladište tekstila radi svaki prvi utorak u mjesecu i pomoć mogu dobiti svi građani koji imaju potrebu za tim vidom pomoći.

Razmjena namještaja

U programu razmjene namještaja smo posrednici između obitelji koje imaju višak namještaja i žele ga pokloniti i onih koji taj namještaj trebaju.

Posudiona invalidskih pomagala

Posudna invalidskih pomagala i bolničkih kreveta je djelatnost kojom pomažemo obiteljima u kojima se ukazala potreba za privremeno korištenje pomagala koja olakšavaju njegu bolesnika.

Paketi pomoći za socijalno ugrožene građane

Povodom Uskrsa i Božića tradicionalno svake godine posjećujemo i darivamo oko 270 socijalno najugroženijih osoba sa paketima pomoći vrijednim cca 100 kuna po osobi. Program traje 18 godina kontinuirano i financijski ga prate Grad Sv. Ivan Zelina i općina Bedenica. U 2009. i 2010.godini distribirali smo ukupno 1065 paketa pomoći.

Posjete ustanovama socijalne skrbi

Također, povodom Božića tradicionalno posjećujemo 50-ak socijalno ugroženih osoba smještenih u ustanovama socijalne skrbi u Lobor gradu, Jalžabetu, Stančiću i Varaždinu, kao i u udomiteljskim obiteljima na području grada i darujemo ih prigodnim paketom sa slatkišima i voćem.

Program besplatnog ljetovanja

Program besplatnog ljetovanja na moru i školu plivanja za najugroženiju djecu provodimo svake godite iz sredstava sakupljenih u akciji „Solidarnost na djelu“. Odbor GDCK Sv.Ivan Zelina tradicionalno sav prihod iz te akcije namjenjuje za besplatno ljetovanje djece slabijeg imovinskog stanja u kampu Crvenog križa U Selcu. U 2009.godini omogućili smo 24 besplatna ljetovanja, a u 2010. 15 djece boravilo je 8 dana na moru o trošku Crvenog križa. Socijalizacija djece i zdravstveni efekt je nemjerljiv, jer su to mahom i djeca sa zdravstvenim problemima i ovo je jedini način da “vide” more.

Cilj i svrha gore pobrojanih programa je poboljšanje kvalitete života, osjetljivih kategorija stanovništva kao što su djeca, osobe starije životne dobi, bolesne i nemoćne, koje zbog narušenog zdravstvenog i socijalnog stanja nisu u stanju same zadovoljiti osnovne životne potrebe.